Albast: spelen met licht

DSCN3738

Albast is een heerlijke steen om in te werken. Niet te hard en ook niet te zacht. Maar het allermooiste van albast vind ik toch wel het transparante karakter van de steen. Mijn voorliefde voor albast dateert van 2002 toen ik mijn eerste beeld in deze steensoort maakte. De jaren erop zouden er nog negen beelden in albast volgen. Vanwege het transparante karakter is albast vooral geschikt voor eenvoudige of abstracte vormen. Details gaan vaak volledig op in de transparantie van de steen en zijn daardoor niet meer goed zichtbaar. De transparantie is al bij een dikte van ongeveer vijf cm goed zichtbaar. Als je de steen verder dun uitwerkt schijnt het licht er prachtig, diffuus doorheen. En eenmaal gepolijst werkt het (zon)licht er mooi op in.

Als de marmerachtige uitstraling en het spel met licht je aanspreken, is albast een steen die je ongekende mogelijkheden biedt.

Verschijningsvormen

Albast is een (metamorfe) kalksteen; een halfkristal van gips. Het komt voor als knollen in de grond. De vindplaatsen zijn onder andere Spanje, Italië en Egypte. De steen kan melkachtig witgewolkt zijn met transparante aderen. Maar ook komt de steen voor als helder wit transparant, roze, zwart, roodachtig en karamelbruin. Verder zie je ook blauw/wit of egaal blauw albast. De kleur van albast wordt bepaald door de vindplaats. De aarde en de daarin aanwezige oxiden geven de steen zijn specifieke kleur. De aarde in Spanje is rood en het albast dat daar vandaan komt kan honingkleurig tot dieproze zijn. De grijze aarde in Italië geeft de steen een grijsachtig wit. Aan de buitenkant vertonen de albastknollen vaak onregelmatigheden. Kleiresten en delen aarde bevinden zich hier voor een deel in de steen. Deze verontreiniging is karakteristiek voor albast en verleent de steen mede hierdoor zijn charme. Desondanks verwijder ik meestal voor het grootste deel de grillige buitenkant van de steen omdat ik de breuklijnen aan de buitenkant van de steen te onbetrouwbaar vind. Ik ‘schil’ de steen dan eerst als het ware met een tandijzer voordat ik aan de vorm begin.

Bewerking

De hardheid van albast is zacht tot matig. De geheel witte variant van albast is net iets harder als speksteen, de andere kleuren zijn wat harder. Bij de blauw/witte albast zijn vooral de blauwe gedeeltes een stuk harder als de rest van de steen. De egaal blauwe variant heeft een hardheid die te vergelijken is met Springstone. Albast laat zich gemakkelijk bewerken door middel van hakken, raspen, schuren en polijsten. Als je begint met hamer en beitel, moet je dit voorzichtig doen om niet de structuur van de (transparante) albast te veel naar binnen toe te verbrijzelen. Om die reden gebruik ik bij albast vrijwel uitsluitend een tandijzer en nauwelijks een spitsbeitel, omdat die vaak wat diepere “beurse” witte plekken achterlaat. Als je met een beitel werkt, dan moet je de laatste millimeters met de rasp of vijl afwerken als je geen witte plekjes wilt overhouden. Schuren van albast doe je met waterproof-schuurpapier korrel 60 t/m korrel 2000 voor hoogglans. Daarna behandelen met steenwas,bijv. Marpol of Cerapol.

Verkrijgbaarheid

Albast is verkrijgbaar in knollen, schijven en blokken. Een albastknol is de steen in z’n originele vorm zoals deze gewonnen wordt. Knollen zijn bolvormig met een onregelmatig oppervlak. De ‘ schil’ of ‘ korst’ kan een andere kleur hebben als de bewerkte steen. De albastschijven zijn als plakken gezaagd uit een knol. Ze tonen dan de dwarsdoorsnede van de knol, met als contour de ruw gevormde buitenkant. De blokken zijn uit het hart van de knol gezaagd en zijn het meest zuiver van samenstelling, omdat ze geen verontreiniging bevatten. Door zijn samenstelling is albast niet weerbestendig. Weersinvloeden veranderen een glanzend gepolijst oppervlak in een doffe en ruwe structuur.

Klik hier voor een overzicht van mijn beelden in albast. Kijk ook eens bij publicaties.

Zelf creatief aan de slag met beeldhouwen? Klik hier voor de workshops.

11 reacties


 • godfried fraeyman

  geachte,

  waar ergens in West-Vlaanderen kan ik Albast kopen ?

  Groeten,
  Godfried

  23 februari 2013
  • janvanderlaan

   Beste Godfried,

   Ik zou niet weten waar je in West-Vlaanderen Albast kunt kopen. De Beeldhouwwinkel in Scheveningen/ Den Haag is voor jou misschien het meest dichtbij. Je kunt daar eventueel ook online Albast bestellen http://www.beeldhouwwinkel.nl. Hiervoor worden wel de verzendkosten in rekening gebracht. http://bit.ly/WarmEP

   Vriendelijke groet, Jan

   23 februari 2013
  • Probeer het eens via Bick, die hebben een verkooppunt in Weelde en in Tilburg voor alle beeldhouwmaterialen.
   Nini

   14 september 2013
  • Hello Godfried,

   Als je nog altijd albast zoekt, in Nevele is er een hobby winkel met klei, albast, speksteen…

   6 april 2015
 • Mooi om te lezen hoe je de ervaring en de passie voor albast. Ik zelf heb verschillende beelden gemaakt van albast. Het is een steen die zich goed laat bewerken, wel met enige voorzichtigheid. Je kunt de steen ook blind slaan en dan heb je matte plekken of punten in de oppervlakte.
  Ook ik kan zorgen voor knollen albast.
  Vriendelijke groet,
  Frank Durand

  4 juli 2013
 • tineke v glasenap v.d.laak

  Beste jan, genoten van jouw beelden. Normaal werk ik in hardsteen, alleen heb ik nu voor de eerste keer in alblast gewerkt. Kun je mij een tip geven, hoe ik dit met belg. hardsteen, kan verlijmen ? een pin kan waarschijnlijk niet in Alblast. met vr gr. tineke

  14 maart 2014
  • janvanderlaan

   Hallo Tineke,

   Ook albast kun je (als je voldoende massa hebt) met een pen/gat verbinding vastzetten. Bij albast die erg transparant is kun je de pen (hinderlijk) door de steen hen zien schijnen. Met minder transparante albast heb je daar geen last van. Natuurlijk kun je beide steensoorten ook goed verlijmen. Hiervoor zijn verschillende producten in de handel. De twee componenten epoxylijmen geven een keiharde lijmlaag met een uitstekende hechting. De Hazelaar in Soest heeft verschillende soorten steenlijm http://www.hazelaar.nl/zoeken/steenlijm

   Succes!

   Vriendelijke groet,

   Jan

   17 maart 2014
 • bert veugelers

  Jan de beelden die je maakt vind ik heel mooi, de lijnen en de vormen lopen oneindig door . Golven en mooie vrouwen zijn bij mijn beelden DE inspiratiebron en bij jou ? .
  Nogmaal keimooie beelden . Bert veugelers den bosch ook op pinterest houdoe

  28 april 2014
  • Hallo Bert, dank voor je lovende woorden. En ook voor het inkijkje in je werk (via Pinterest). Je maakt fraaie beelden. In mijn eigen werk ervaar ik altijd een bepaalde spanning en samenhang tussen organische en geometrische vormen. Het is de schoonheid van de zuivere vorm waarnaar ik altijd op zoek ben.

   Hartelijke groet, Jan

   29 april 2014
 • Lia Peters

  Ik heb je beelden bekeken en ik vind ze prachtig.Jammer dat het zo ver weg is anders zou ik graag komen kijken.
  waar doe jij inspiratie op,dat vind ik altijd moeilijk.
  Vriendelijke groeten :Lia

  8 februari 2017
  • janvanderlaan

   Hallo Lia,

   Dank voor je complimenten. De natuur met haar rijkdom aan vormsoorten is voor mij de belangrijkste inspiratiebron. Ik woon aan zee en het strand met haar rimpelingen in het zand, de zeeschelpen en de golven vormen een oneindige bron van inspiratie. In mijn workshops vertel ik er uitgebreid over.

   Hartelijke groet, Jan

   16 augustus 2017

Laat een reactie achter


Naam*

E-mail (wordt niet gepubliceerd)*

Website

Je reactie*

Verzend

© Copyright - KvK Den Haag 27360739 - WordPress Onderhoud door Indigo Webstudio