Creativiteit vraagt om loslaten

loslaten lettingo

‘Wie alle dingen wil ontvangen moet alle dingen loslaten’. Hoezeer is deze uitspraak van de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart ook van toepassing op creativiteit? Kun je creativiteit bewerstelligen, of overkomt het je; spontaan wanneer je jezelf hiervoor openstelt.  Ontvankelijk bent. Dit laatste lijkt eenvoudig, maar is het niet. Het vraagt moed. Je moet daarvoor de poort van het niet weten en bepalen passeren. Dit betekent ook loslaten. Ik baseer mij op hetgeen psychosynthese therapeut Ben Bos hierover heeft geschreven.

 

Loslaten van het verleden, want in de creatieve handeling ben ik aandachtig  aanwezig in het hier en nu waarbij alles samensmelt in het actuele punt van werken. Natuurlijk is het verleden wel in mij aanwezig maar het bepaalt mij niet. Ik gebruik het om tot een nieuw concept te komen.

Loslaten van de toekomst, want ik ben niet bezig met wat er straks zal gaan komen.  Hierdoor ben ik zonder angst en zonder zorgen aanwezig in het moment van nu. Eenpuntig en geconcentreerd. Creativiteit staat daarmee gelijk aan mindfulness.

Loslaten van mijn  ‘maskers’ ,  mijn verschillende ‘ik-kanten’ (subpersonen) waarmee ik mij manifesteer in de maatschappij,  maar die in het creatieve proces  irrelevant zijn: “Pogingen om mij beter voor te doen dan dat ik werkelijkheid ben, imponeren, manipuleren, beïnvloeden, gelijk willen hebben, willen behagen of opvallen, dat alles valt weg, raakt afwezig verdampt”. Hierdoor word ik weer onschuldig, open en spontaan.

Loslaten van negatieve, dwingende  en vernietigende gedachten over mijzelf.   In het creatieve proces dienen zich uiteenlopende gedachten en gevoelens aan: aarzelingen, onzekerheden, gevoelens om niet te voldoen, schuld-, of schaamtegevoel, angst voor mislukking, ongeduld, pijn, crisis, vermoeidheid, zinloosheid evaringen. Juist door niet inperkend te denken, maar door creatief te ontwerpen, kom ik tot grensverleggende activiteit.

Loslaten van het bekende. Door dit alles los te laten en ontvankelijk te zijn voor wat zich voordoet en hierop te vertrouwen, krijgt inspiratie een kans om zich in je te openbaren (letterlijk de ‘spiritus’ , de geest komt over mij)  “Ik bepaal niet en dus ik ben open voor een intensiteit waarin ik bestaansrecht heb; de geest kan ik beleven als de Geest Gods, die me wordt aan- of ingeblazen.  Ik zie ineens een geheel dat nieuw is; alles wordt nieuw, fonkelend van samenhang en verwijzing naar grotere gehelen, die mijn bevattingsvermogen te boven gaan”

Bron:  Ben Bos, Alles is een, Kanttekeningen over psychologie en mystiek, Helios Boeken, De Beuk, Amsterdam 2004.

Zelf creatief aan de slag met beeldhouwen? Klik hier voor de workshops.

3 reacties


 • Met grote aandacht heb ik deze tekst op jouw site gelezen, Jan en de nadruk die Ben Bos legt op het belang van receptiviteit, ontvankelijkheid en openheid spreekt mij bijzonder aan. Ik ben trouwens zelf al heel lang buitengewoon gecharmeerd van een tekst van D.E.Harding, die de ervaring van de zuivere aanschouwing zonder enige tussenkomst van ons denken beschrijft in ‘On having no head’.
  Ik ga nu uitzoeken waar de rest van jouw nieuwe website inmiddels allemaal over gaat en lieve Jan, ik hoop jou gauw weer te zien!

  Vriendgroet, Mark

  1 maart 2012
  • thuis komen en loslaten is voor mij hetzelfde en onze zoon van nu 19 jaar oud liet ons dat zien toen hij 4 jaar oud was door zijn creativiteit, het dagelijks willen boetseren en maken van dingen,vormen laten zien aan ons, schilderen en tekenen, zo klein en zo puur, alles in verbinding brengen,intuitieve inzichten willen tonen en uiten, door “loslaten”van die materiele wereld en de orientatie niet willen kwijtraken in deze wereld die hij waarnam om zichzelf heen, dichtbij zichzelf blijven..jouw werk en je visie bevestigen en bekrachtigen dit, ga je volgen ! van hart tot hart, Sarah

   11 maart 2012
 • al 15 jaar lang zien wij onze zoon dit ook zo doen en uitdragen, hij is zich soms nog onbewust van wat hij doet, en door jouw heldere uitspraken en info hierover heb je hem laten inzien wat hij doet en hoe het voor meerdere onder ons normaal is zo in het leven te staan, hij studeert Toegepaste Psychologie en wil zijn creativiteit hierbij en hiernaast blijven volgen omdat het hem in het hier en nu houdt, en dat is wat hij ook aan anderen wil geven, het leren hoe thuis te komen bij jezelf, als je nog een stagair nodig hebt dan lezen we het wel, of een jonge kunstenaar met dezelfde visie, misschien leuk en interessant om workshops op te zetten voor de zomer voor jongeren, jong volwassenen!

  11 maart 2012

Laat een reactie achter


Naam*

E-mail (wordt niet gepubliceerd)*

Website

Je reactie*

Verzend

© Copyright - KvK Den Haag 27360739 - WordPress Onderhoud door Indigo Webstudio